Raportointipaine kasvaa pk-yrityksissä
Jaa sivu:
EU-taksonomia lisää pk-yrityksen taakkaa
EU:n tuki vihreään siirtymään erilaisilla tuki- ja takausohjelmilla on merkittävää. Eurooppalaisista pk-yrityksistä jo enemmän kuin joka kymmenes on saanut vihreitä ja kestävyystavoitteisiin sidottuja luottoja.
EU-taksonomia on kuitenkin suuri päänvaiva erityisesti resurssipulasta kärsivälle yksittäiselle pk-yritykselle.
EU-taksonomiaan siirtyminen tapahtuu asteittain, mutta pk-yrityskin joutuu huomioimaan sen päivittäisessä toiminnassaan ollessaan alihankkijana tai toimittajana suuryritysten kanssa. Tähän liittyvää työtä ei pidä missään tapauksessa aliarvioida.
Vaatimukset kasvavat
Kestävän kehityksen hallinnointi pienissä ja keskisuurissa yrityksissä on väistämätöntä.
Vuonna 2024 tehdyn selvityksen mukaan jopa lähes 60 prosenttia suuryrityksistä on vaihtanut toimittajiaan ja alihankkijoitaan vastuullisuusvaatimusten vuoksi.
Tämä tarkoittaa, että pk-yritysten, vaikka ne eivät olekaan raportointivelvollisia, on vähitellen pakko tehdä itsestään kilpailukykyisiä sopeutumalla suuryritysten tarpeisiin.
Ratkaisevia ovat eri yhteiskuntaryhmien ja asiakkaiden kasvavat vaatimukset yhdessä sijoittajien lisääntyneiden vaatimusten ja EU:n Green Deal -toimintasuunnitelmien, -direktiivien, -asetusten, -ohjelmien ja investointikannustimien ajaman uuden lainsäädännön kanssa.
Mitä taksonomia on, ja mitä se ei ole
Rakentamisen laatu ry (RALA) on EU-taksonomiaa käsittelevässä oppaassaan tiivistänyt hyvin perusajatukset siitä mitä EU-taksonomialla tarkoitetaan. Alla oleva on suora laina RALA:n esitteestä.
EU-taksonomia on…
- lista taloudellisista toiminnoista ja asiaankuuluvista ympäristökriteereistä
- joustava sopeutuminen eri sijoitustyyleihin ja -strategioihin
- kriteeristö pohjautuu viimeisimpään tieteelliseen tietoon ja alan kokemukseen
- dynaamista vastaten teknologian, tieteen, datan, ja toimintojen muutoksiin
EU-taksonomia ei ole…
- luokittelu ”hyvistä” ja ”pahoista” yrityksistä
- kaiken kattava lista, jonka mukaan sijoittaa
- arvio sijoituksen todellisesta kannattavuudesta, vaan painopiste pelkästään ympäristönsuojelussa
- luonteeltaan staattinen ja joustamaton
Byrokratian taakka
Laajan eurooppalaisen pk-yritysten keskuudessa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan yritykset kokevat EU-taksonomian tuoneen kohtuuttomasti byrokraattista taakkaa pienyrityskentälle antamatta merkittäviä rahoitusetuja.
Tämä on tärkein tulos Eurochambresin ja SMEunitedin kattavasta tutkimuksesta, joka perustuu 25 jäsenvaltion 2141 yritykseltä saatuun palautteeseen. Mukana oli myös Suomi.
Eurochambresin puheenjohtaja Vladimír Dlouhý kommentoi tuloksia seuraavasti: ”Palaute osoittaa, että vaikka pk-yritykset haluavat lisätä kestävyyspyrkimyksiään, ne kohtaavat suhteettoman suuria haasteita. Kestävän rahoituksen puitteiden on puututtava tähän kuiluun, joka vallitsee pk-yritysten motivaation ja keinojen välillä, kun on kyse vihreästä siirtymästä.”
”Ilman infrastruktuuria ja kapasiteettia hallita näitä kattavia tiedonantovaatimuksia pk-yritykset jäävät epäedulliseen asemaan”, Dlouhý lisäsi. Tilannetta pahentaa se, että julkisten avustusten tai tukien saaminen kestäviin hankkeisiin on hyvin hankalaa, koska niihin liittyy usein monimutkaisia hakumenettelyjä.
Tunnuslukuja talteen hyvissä ajoin
Vaikka EU-taksonomian raportointivelvollisuus olisi vielä vuosien päässä, kannattaa siihen varautua hyvissä ajoin. Monet vaadituista tiedoista eivät ole yritysten saatavilla napin painalluksella.
Tämä tarkoittaa tarvetta muuntautua uusiin vaatimuksiin. Sisäisiä prosesseja, tietotekniikkajärjestelmiä ja valvontamekanismeja on mukautettava uusia vaatimuksia vastaaviksi.
Tästä syystä on suositeltavaa kerätä, käsitellä ja analysoida taksonomian kannalta merkityksellisiä tietoja ja tunnuslukuja sisäisesti jo varhaisessa vaiheessa, vaikka yrityksellä ei vielä tällä hetkellä olisikaan siihen velvollisuutta.
Taksonomia tekee pakolliseksi esimerkiksi yhdistää kestävän kehityksen raportointi yhä useammin taloudelliseen raportointiin. ESG-indikaattorit ovat liiketoiminnan suunnittelun ja kehittämisen kannalta tärkeitä. ESG tarkoittaa ympäristöä, sosiaalista vastuuta ja hyvää hallintotapaa. (Environmental, Social, Governance).
Koulutus ja rekrytointi ajan tasalle
Tulevaisuus huomioiden yrityksen on myös henkilöstöä koulutettaessa ja palkattaessa syytä varmistaa henkilöstön tiedontason ajantasaisuus.
Virallisesti pk-yritysten raportointivelvollisuus alkaa vuonna 2027. EU:n komissio pohtii direktiivin muutostarpeita vuonna 2029. Erikseen pohditaan myös sitä, onko raportointivelvollisuutta tarpeen laajentaa pienyrityskenttään.
Unionissa on valmisteilla myös ”kevytraportointi”-versio, joka sopisi paremmin pk-yritysten käyttöön olemalla kuitenkin yhteensopiva suurten yritysten kanssa.
Silloin, kun EU-taksonomiaan liittyviin kysymyksiin ei yrityksessä riitä resurssit, kannattaa etsiä tukea asiantuntijoilta. Sitä on saatavissa kohtuullisinkin kustannuksin.